Zzp-er mag zorg in natura leveren in 2013

Vanaf 1 januari 2013 kunnen cliënten, die een beroep doen op AWBZ-zorg in natura,  desgewenst kiezen voor een zelfstandige zonder personeel (zzp-er). Vanaf 1 oktober 2012 kunnen zzp-ers rechtstreeks met een zorgkantoor een contract afsluiten voor het leveren van thuiszorg in natura per 2013. Zzp-ers die dit willen kunnen zich vanaf 1 oktober 2012 melden bij het zorgkantoor van hun zorgregio.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft een stappenplan opgesteld om zzp-ers te begeleiden bij het treffen van de juiste voorbereidingen, zoals het aanvragen van diverse certificaten, waaronder het Kwaliteitskeurmerk zzp-ers Thuiszorg. Het stappenplan helpt zzp-ers ook bij het sluiten van een contract met het zorgkantoor en het voeren van een juiste administratie.

Landelijke pilot, beperkt budget!

In navolging op de succesvolle pilot in 2012  van de zorgkantoren Coöperatie VGZ, voeren alle zorgkantoren de contractering van zzp-ers voor 2013 uit in de vorm van een landelijke pilot. Het ministerie van VWS stelt hiervoor  een afzonderlijk budget van 20 miljoen euro beschikbaar in 2013.

De inkoopprocedure voor zzp-ers is geen onderdeel van de reguliere AWBZ-inkoopprocedure, maar vormt een apart zorg-inkoop-traject waarin eigen voorwaarden gelden. Ook komt er een landelijke raamovereenkomst, die de zzp-er en het zorgkantoor met elkaar kunnen sluiten. De raamovereenkomst zal voldoen aan de fiscaal-juridische voorwaarden die de Belastingdienst hieraan stelt. De raamovereenkomst komt binnenkort beschikbaar op de website van ZN.

Bron: persbericht ZN

1 gedachte over “Zzp-er mag zorg in natura leveren in 2013”

 1. Goedendag,

  De zorg in Nederland wordt de laatste jaren alleen maar duurder. Daarnaast wordt het voor de zorgvrager ook steeds moeilijker om de juiste zorgverzekering te kiezen voor hun situatie.

  Deze twee componenten hebben mij een aantal jaren geleden doen besluiten om na te denken over een passende oplossing. Ik ben van mening dat elke zorgvrager een gerichte en duidelijke keuze moet kunnen maken voor zijn of haar situatie waarbij de kosten van de zorgverzekering, en de verzekerde zorg die hier binnen valt, duidelijk met elkaar vergeleken kunnen worden.

  Graag zou ik me daarom allereerst willen voorstellen. Mijn naam is Rob de Graaf en samen met mijn compagnon heb ik een aantal jaren geleden een website opgezet om zorgverzekeringen met elkaar te kunnen vergelijken. Wij hebben beiden ruime ervaring als specialistisch verpleegkundige in de gezondheidszorg. Door onze nauwe betrokkenheid in de zorg werd het ons al snel duidelijk dat de behoefte voor een vergelijkingswebsite voor zorgverzekeringen groot is.

  Nu zijn er al een aantal grote websites waar zorgverzekeringen met elkaar vergeleken kunnen worden. Doch zijn deze websites veelal commercieel ingesteld en lijken zij zich steeds minder te richten op de daadwerkelijke wensen van de zorgvrager.

  Wij onderscheiden ons door onafhankelijke vergelijkingsresultaten weer te geven, waarbij we uitgaan van de wensen van de zorgvrager. Er is daarom veel aandacht besteed aan onze vergelijkingsmodule en proberen we daarnaast zo veel mogelijk informatie te geven over de verschillende zorgvergoedingen. Deze vergelijkingsmodule is hier in uniek en wordt niet door de andere websites gebruikt. Wij hebben deze module ontwikkeld om het voor de zorgvrager zo gemakkelijk en eerlijk mogelijk te maken. Het adres van onze website is: http://www.zorgverzekeringwijzer.nl

  Verder zien we dat er de laatste jaren veel is veranderd in de regels en vergoedingen voor zorg. Wij zien dat de zorgvrager veel behoefte heeft aan duidelijke informatie over zorgverzekeringen en bijbehorende vergoedingen. Op onze website hebben wij een aparte pagina hiervoor ingericht http://www.zorgverzekeringwijzer.nl/zorgvergoedingen/. Vanaf midden november zal deze pagina per onderwerp worden uitgebreid met de verschillende vergoedingen per zorgverzekeraar. In deze maand maken de zorgverzekeraars de vergoedingen en premies bekend.

  Tot slot wil ik voor de volledigheid aangeven dat wij geen directe afspraken hebben met zorgverzekeraars en dat wij geheel onafhankelijk zijn.

Plaats een reactie