Op 15 januari was het een druk dagje voor ons mantelzorgmakelaars. In Nijkerk organiseerde onze beroepsvereniging een bijscholing over “de toekomst van het pgb”. Alle aspecten van het persoonsgebonden budget in 2014 en verder” kwamen aan de orde.
Daarnaast was er ook een webinar over werk en mantelzorg. Daarin kwamen onder andere de volgende onderwerpen aan bod.
Kwaliteiten
Wees je bewust van je kwaliteiten als mantelzorger, gebruik deze in je werk, en benoem ze in de gesprekken met je werkgever (bijvoorbeeld functioneringsgesprekken). Voorbeelden van zulke kwaliteiten zijn verantwoordelijkheidsgevoel, inlevingsvermogen en organisatietalent. Daarnaast heb je geen keus: doordat de overheid veel voorzieningen weg bezuinigt wordt een steeds groter beroep op mantelzorgers gedaan, om naast hun werk te zorgen. Jij, als werkende mantelzorger, regelt dat toch maar mooi allemaal. In een sfeer van wederzijds begrip gaat dat allicht gemakkelijker.
Begrip
Zorg dat tussen je werkgever en jouzelf als werkende mantelzorger duidelijk is wat je van elkaar verwacht, en wat er speelt. Dit kan natuurlijk het beste gebeuren in een klimaat van mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid. Maar ook is er een bewustwordingsproces nodig bij bedrijfsartsen, waar overbelaste, uitgebluste werkende mantelzorgers terechtkomen als ze in de ziektewet zijn beland. Een inlevende houding is het minste wat van werkgever en bedrijfsarts gevraagd mag worden. Zorg er dan ook voor dat je in gesprekken begrippen gebruikt die de ander begrijpt. Op deze manier ontstaat er een care justitia: een evenwicht in de relatie tussen mantelzorger, zorgvrager en werkgever. Wil je hier meer over lezen, Dr. Deirdre Beneken gen. Kolmer heeft een boek over geschreven dat hier nader op in gaat: Mantelzorg: wikken en wegen.
Belangstelling en sociaal contact
Belangstelling van de omgeving is belangrijk voor mantelzorgers, maar juist op het werk soms even niet: veel mantelzorgers zijn juist blij dat ze op het werk even niet aan hun zorgtaken hoeven te denken. Voor de collega’s is dat niet altijd even makkelijk te (h)erkennen. En bovendien is die belangstelling in de meeste gevallen goed bedoeld. Maak daarom met collega’s afspraken wanneer je het wel of niet over je mantelzorgtaken wil hebben. Een handige tip is: je wilt het er alleen over hebben als je er zelf over begint! Zorg daarnaast dat taken die door anderen of op een andere manier kunnen worden gedaan niet ook op jouw schouders blijven rusten. Zo houd je naast het zorgen meer tijd over voor gezelligheid, zowel in de privé-sfeer als op het werk.