PGB natuurlijk!

Veel mensen vragen mij: een pgb aanvragen is toch heel ingewikkeld? Dat lijkt misschien zo. En misschien is het ook wel zo. Maar op basis van mijn jarenlange expertise heb ik alles wat ik weet over het pgb op een overzichtelijke manier bij elkaar gezet in een praktisch boek:

PGB natuurlijk! Als je zèlf je zorg wilt regelen.

Ben jij aangewezen op zorg?

Wie helpt jou?

Is dat een mantelzorger?

Kan die het nog wel aan?

Raakt die niet overbelast?

Is jullie relatie nog okee?

Heb je een indicatie voor zorg?

Hoe vaak moet je maar afwachten welke zorg je krijgt, op welk tijdstip en op welke manier?

Wordt de zorg wel geleverd zoals jij dat graag zou willen, of nodig hebt?

Hoe vaak heb jij moeten wachten op een hulpverlener, die vervolgens helemaal niet kwam opdagen?

Hoe lang sta jij al op de wachtlijst voor de zorg die je nodig hebt?

Ben jij mantelzorger?

Zorg jij voor een familielid, vriend, buur of kennis, omdat je dat vanzelfsprekend vindt?

Hoe intensief is die zorg inmiddels geworden?

Lukt het nog om die zorg te combineren met je eigen leven?

Hoe kan of moet je het eigenlijk aangeven als het ‘mantelzorgen’ je boven het hoofd groeit?

Is er sprake van (dreigende) overbelasting?

Raak jij of raakt jouw mantelzorger overbelast omdat de zorg  maar niet geleverd wordt, of niet op de manier die jou het beste past?

Voordat je relatie naar de knoppen gaat omdat de zorg niet goed geregeld is, en voordat jouw mantelzorger overbelast raakt kan je in actie komen…

Zou je de zorg liever zelf willen regelen?

En ook best zelf kunnen regelen?

Op het tijdstip dat jou past.

Op de manier die jou past.

Met de mensen die bij jou passen.

Dan is een persoonsgebonden budget (pgb) misschien wel iets voor jou.

Je weet wel: pgb, waarover altijd zo veel te doen is: fraude, misbruik, moeilijk, terugbetalen….

In vier zorgwetten is een persoonsgebonden budget mogelijk.

In 1996 werd het persoonsgebonden budget (pgb) in Nederland mogelijk gemaakt. Sindsdien werd het pgb steeds populairder, zowel bij mensen die zorg nodig hebben als bij ondernemende zorgverleners. Een pgb is een saldo waarmee je zelf je zorg kunt inkopen en daardoor zelf kunt regelen hoe jij verzorgd en begeleid wordt. Degenen die zelf zorg inkopen en regelen met een pgb zijn daar heel blij mee. Maar bij anderen, bij buitenstaanders, heeft het pgb soms een negatieve reputatie. Dat komt doordat er regelmatig in de media berichten opduiken over fraude en misbruik.

In 2015 werd nieuwe zorgwetgeving van kracht. De mogelijkheid om met pgb zorg in te kopen werd toen in vier zorgwetten vastgelegd.

Over pgb doen werkelijk de wildste verhalen de ronde. Het zou moeilijk zijn. Ingewikkeld. Niet voor iedereen geschikt. En toegegeven: de overheid, gemeenten, zorgverzekeringen: ze hebben hun best gedaan om het aanvragen van een pgb zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Omdat er gemakkelijk mee gefraudeerd zou kunnen worden. En omdat het pgb zo populair werd dat de benodigde budgetten elke voorspelling overstegen. Omdat zorgvragers en mantelzorgers wel erg zelfstandig blijken te kunnen blijven, als zij zelf hun zorg op maat kunnen regelen en inzetten met behulp van een pgb. Omdat de grote zorgaanbieders het nakijken hebben bij al die onafhankelijke pgb-inzet.

Mantelzorg en pgb

Veel mantelzorgers hebben wel gehoord van een pgb, maar zien op tegen de administratieve rompslomp. Onder het mom van fraudebestrijding werd in 2015 het trekkingsrecht opnieuw ingevoerd: een behoorlijke inperking van de eigen regiemogelijkheden. Maar ondanks alle drempels die de overheid en de machtige zorg-instanties hebben proberen op te werpen blijft het pgb ongekend populair. Want wie wil nu niet zijn eigen zorg op zijn eigen manier regelen? Met behoud van maximale zelfstandigheid en onafhankelijkheid?

Maar hoe kan een pgb dan uitkomst bieden?

  • Je kan je als mantelzorger zelf laten betalen voor (een deel van) je zorg, zodat je minder buitenshuis hoeft te werken. Officieel heet je dan (voor dat gedeelte van de zorg) wel zorgverlener!
  • Je kunt anderen inzetten voor het verlenen van zorg, zodat je zelf minder hoeft te zorgen
  • Je kunt je als mantelzorger/zorgverlener ook voor kortere periodes laten vervangen, bijvoorbeeld in periodes van vakanties of ziekte
  • De zorgvrager is dan niet meer 100 % van jouw mantelzorg afhankelijk, en dat geeft jou als mantelzorger heel veel rust!

 

Waarom dit boek?

Bijna dagelijks leg ik, Freke Schoemaker, uit wat een pgb is en wat er bij komt kijken. De afkortingen en vaktermen rollen daarbij als het ware over elkaar heen, en er worden heel wat instanties genoemd. Het gaat immers over vier verschillende zorgwetten, met elk hun eigen regels en systemen. Er wordt dan in een uurtje zo veel verteld dat het de mensen vaak duizelt.

Een handboek waarin alles nog eens rustig na te lezen is bestond zelfs 25 jaar dat het pgb werd ingevoerd nog niet. Daarom schreef ik het zelf, in 2020, in de tijd dat Corona het land min of meer stil legde. Nu is er (eindelijk) een boek dat in heldere taal uitlegt wat een pgb is, wanneer je er voor in aanmerking kunt komen, hoe je het kunt aanvragen in verschillende zorgwetten, en waar je op moet letten bij het inkopen van zorg met een pgb.

Voor wie is het?

Het boek is geschreven voor mensen met een zorgbehoefte die overwegen om zorg in te kopen met een pgb en hun mantelzorgers. Maar ook zorgverleners, mantelzorgondersteuners en medewerkers van allerlei instanties krijgen door dit boek beter inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van het pgb, de te volgen procedures, valkuilen en aandachtspunten.

Een aantal vragen die het boek beantwoordt:

  • op welke zorgwetten en voorzieningen kan ik een beroep doen als ik zorg  nodig heb?
  • hoe (ingewikkeld) is de langdurige zorg in Nederland georganiseerd?
  • welke zorg wordt in welke wet geregeld?
  • wat betekenen de verschillende afkortingen in de zorg en wat wordt er mee bedoeld?
  • wat is de eigen bijdrage in de zorg is en hoe deze wordt vastgesteld?
  • waarom kan het aanvragen van een pgb helpen mantelzorgtaken te verlichten?
  • hoe kan je een pgb aanvragen?
  • wat is trekkingsrecht en hoe wordt dat toegepast?
  • hoe kan je valkuilen vermijden bij het aanvragen van een pgb?

Wat vind je in het boek?

Als je zèlf je zorg wilt regelen biedt het persoonsgebonden budget, kortweg: PGB,  de mogelijkheid om zèlf je zorgverleners te kiezen. Wat er komt kijken bij het aanvragen en beheren van een pgb staat voor alle vier de zorgwetten beschreven in dit boek.

Het boek bespreekt in verschillende hoofdstukken waar je moet zijn als je hulp nodig hebt, wat het verschil is tussen zorg in natura (zin) en een persoonsgebonden budget (pgb).

Vervolgens wordt voor de vier zorgwetten waarin een pgb mogelijk is de procedure voor het aanvragen van een indicatie en van een pgb duidelijk stap voor stap besproken.

Het hoofdstuk pgb in de praktijk geeft veel tips voor het inkopen van de zorg met een pgb.

Het laatste hoofdstuk gaat in op het benoemen en inzetten van, eventueel wettelijke, vertegenwoordigers voor het beheren van een pgb en voor andere zaken.

Een begrippenlijst en een lijst van geraadpleegde, handige en nuttige websites completeren het boek.

PGB natuurlijk! Als je zèlf je zorg wilt regelen.

Gratis updates in wetgeving bij het boek ontvangen?

Heb je het boek al aangeschaft en ontvang je graag aanvullingen met de huidige regelgeving (de z.g. addenda)? Neem gerust contact op.

Ook voor speciale edities, leveringen, voorlichtingen en toelichtingen kun je  contact met mij opnemen.

 

Wat zeggen anderen over PGB natuurlijk:

Annemarie van Gaal, topondernemer, schrijfster en ex-mantelzorger:

De hoogste tijd dat er een praktische, duidelijke en leesbare gids kwam over de ingewikkelde wereld die PGB heet. Dankjewel Freke!

Caroline van der Hek, directeur CliëntondersteuningPLUS BV:

Een waardevol boek!

Marie Augustijn, mantelzorgmakelaar:

Mooi en overzichtelijk! TOP!

Ella Wijsman, psycholoog NIP en auteur van studieboeken:

Een mooi, volledig overzicht over het PGB, het persoonsgebonden budget. Een nutiige handleiding voor mensen die een PGB willen aanvragen en hun mantelzorgers, en ook voor zorgverleners en andere professionals en geïnteresseerden. Dit is een origineel en nuttig boek dat een plek op je boekenplank verdient. Mijn complimenten voor het toegankelijk maken van deze moeilijke materie.

Ingemar Lubbers, Regio-coördinator bij Senior Service:

Ik ben zeer enthousiast over je boek

Nina Ketting, mantelzorgmakelaar en cliëntondersteuner:

Ik ben nu al GROOT fan van jouw boek PGB natuurlijk!

Selly Partodimedjo, mantelzorger:

Hele goede tips en leidraad!

Désirée Lookman, mantelzorgmakelaar in opleiding:

Ik volg de opleiding voor mantelzorgmakelaar. Voor de module PGB heb ik ontzettend veel gehad aan jouw boek, dankjewel!

Saskia De Wit:

Fijn boek om wegwijs te raken in de wereld van het PGB in verschillende zorgwetten; als aankomend mantelzorgmakelaar ben ik heel blij met dit boek. Een aanrader!

Mark Wijnen:

Supergoed en erg helpend!!!

Het boek PGB natuurlijk!  – als je zèlf  je zorg wilt regelen is verkrijgbaar via de lokale boekhandel en via internet. Een gesigneerd exemplaar, voorzien van de nieuwste updates qua regelgeving kan je rechtstreeks bij mij bestellen.

PGB natuurlijk! Als je zèlf je zorg wilt regelen.

 

Als mantelzorgmakelaar hielp ik vanaf 2006 al honderden mensen bij het aanvragen en beheren van hun pgb. Ik schreef  in 2009 al een praktische handleiding “Een pgb aanvragen en beheren in elf stappen”, die binnen twee weken, als e-book, meer dan 2.500 keer werd gedownload.

Hieronder zie je een selectie van de reacties daarop:

  • Ik vind de handleiding “een pgb aanvragen in elf stappen” een zeer duidelijke handleiding, omdat ik het allemaal snel begreep.
  • Uw informatie komt helder over, wordt goed “behapbaar” aangeboden en voorziet in een bij veel mensen bestaande behoefte. Ik dank u hartelijk voor de moeite. E. van Tol
  • Bedankt voor het stappenplan voor de pgb aanvraag. We zijn nog niet zo ver dat we daadwerkelijk daarmee bezig zijn. Maar de alle stappen op een rij is wel heel handig. Mark van Heugten
  • Ik vind de handleiding “een pgb aanvragen in elf stappen” een duidelijke en goed informatieve handleiding, omdat het makkelijk te lezen is en in overzichtelijke stappen wordt uitgelegd . Zeer handig voor mensen die er niets of een klein beetje van af weten! Bedankt daarvoor! Ans de Rouw
  • Je pgb aanvragen in elf stappen is een zeer handige en duidelijke handleiding. Ferrah Simsek
  • Ik vond het een heel handige beschrijving. Hierdoor weet ik wat me te wachten staat bij de aanvraag. Maar doordat ik naast de pgb ook de tog en een cluster aanvraag moest doen heb ik stichting mee ook ingeschakeld. Maar door jou handleiding heb ik alvast wat voorwek kunnen doen wat de aanvraag voor de pgb kwa tijd flink gaat verkorten. Hierbij dus mijn hartelijke dank voor de duidelijke uitleg. Saskia Oost
  • Je stappenplan zag er voortreffelijk uit. Ik heb er uiteindelijk toch geen gebruik van gemaakt, omdat het een aanvraag herindicatie betrof. Maar ik heb hem wel bewaard! Bastiaan
  • Ik vind de handleiding “een pgb aanvragen in elf stappen” een goede handleiding, omdat ik hoop met alles wat ik genoteerd heb men een duidelijker beeld krijgt van de situatie, want met hun vragenlijst hebben ze dat niet echt. En hopelijk heb ik nu nog meer kans op een pgb, daar wij in ons geval nog steeds na 6jaar geen duidelijke diagnose hebben, moet ik mijn verhaal duidelijk kunnen uitleggen en geloof dat dat me jouw hulp wel gelukt is. Bedankt
  • De informatie die u stuurde was zeker erg duidelijk. En heb het met veel belangstelling door genomen. Daarvoor mijn hartelijke dank.
  • Het is een hele onderneming, het aanvragen van een pgb. Ik heb gemerkt dat de ondersteuning die we gekregen hebben héél erg welkom is!!! Elisabeth Bakker-Broers
  • Ik vind de handleiding “een pgb aanvragen in elf stappen” een zeer nuttige handleiding, omdat deze alles omvat wat men nodig heeft om pgb aan te vragen. Mario Niemansverdriet-Nikolov
  • Bedankt voor alle duidelijke uitleg en het stappenplan.
  • Met veel genoegen heb ik je handleiding gelezen. Ik vind de handleiding zeer compleet en goed te begrijpen. Veel succes met het vervolg. Finy Snijders
  • Ik vind het prettig dat je mij hier bij geholpen hebt, ik vond het alleen een beetje veel informatie tegelijk, omdat ik een herseninfarct gehad heb, kan ik het niet zo snel tot me nemen. Maar ik zou het wel graag aan willen vragen.
  • Ik vind de handleiding “een pgb aanvragen in elf stappen” een goede, overzichtelijke handleiding, omdat ik voor 99 procent antwoord krijg op mijn vragen. Cor Vermelis
  • Ik vind de handleiding heel goed. Helma Verburg
  • Hartelijk bedankt voor de fijne hulp die ik gehad heb. En nu hopen dat we er uitkomen. Heijn Sterk

PGB natuurlijk! Als je zèlf je zorg wilt regelen.