“Wil jij meer eigen regie over je mantelzorg, en zoek jij een manier om je mantelzorgtaken met minder moeite te combineren met je “eigen” leven?

Van: Freke Schoemaker

Wil jij als mantelzorger méér vrije tijd en financiële armslag, met als bonus meer eigen regie over je zorg?

Weet jij dat balans tussen je mantelzorgtaken en je eigen leven een belangrijke rol speelt bij het volhouden van je mantelzorgtaken, maar ben jij soms ook in de war als het gaat om wat je wel en niet moet doen?

Vind jij het lastig om je mantelzorgtaken een vanzelfsprekende plek te geven in jouw drukke leven en kost je dit regelmatig moeite?

Laat me je uitleggen hoe het werkt.

Als mantelzorger neem je bijna als vanzelfsprekend de zorg voor je naaste op je, als deze een zorgvraag krijgt:

Natuurlijk neem je de zorg op je…

Misschien heb je het beloofd bij je trouwen: in voor en tegenspoed voor elkaar blijven zorgen.

Of je voelt, je weet dat er geen ander is die het zorgen zo goed doet als jij. Jij weet immers precies wat jouw partner, ouder, kind, vriend, naaaste nodig heeft.

Maar soms heb je wel het gevoel dat er meer van je gevraagd wordt dan je kunt geven.

Je eigen leven, baan, opleiding, hobby schiet er langzaam maar zeker bij in.

Je gaat niet meer zingend naar je werk, want je maakt je zorgen. Of het thuis wel allemaal goed gaat.

Je gaat niet meer zo vaak uit, naar verjaardagen, feestjes, de film. Want je weet dat je toch niet rustig bent als je niet thuis bent, als je niet in de gaten kunt houden of het wel goed gaat, als je even niet helemaal op de hoogte bent van het wel en wee van degene voor wie je zorgt.

Met zoveel liefde. En zoveel warmte. En aandacht. En tijd. En energie.

Die energie die langzamerhand alleen nog maar uit je stroomt.

Je ziet geen kans meer om je eigen accu weer op te laden.

Je zou de zorg misschien wel eens even willen overdragen maar aan wie? Je weet dat er geen ander is die het zo goed kan doen als jij. En degene die je verzorgt zegt: “Jij zorgt zo goed voor mij, zo goed kan niemand anders het!” En bovendien: je kent ook geen mensen die het gratis willen doen.

Misschien denk je: zo lang hij/zij er nog is wil ik de zorg op me nemen. Nu kan het nog.

Maar wat als de zorg maar door en door gaat? Geen maanden, maar jaren?

Jaar in jaar uit niet op vakantie kunnen, jaar in jaar uit geen promotie maken op je werk, jaar in jaar uit geen hobby meer, en een verschralend sociaal leven?

Zou dat nu echt niet anders kunnen?

Jawel, dat kan anders

Hoe zou het voor je zijn als je:

 • Geen financiële zorgen meer zou hebben als gevolg van je mantelzorgtaken?
 • Degene voor wie je zorgt het gevoel kunt geven dat hij/zij niet volledig van jou afhankelijk is?
 • De gelijkwaardigheid in jullie relatie zou kunnen herstellen?
 • Je af en toe kunt laten vervangen, zodat je wel op vakantie kunt, naar die cursus, naar de film, je hobby weer kunt oppakken?

Je denkt misschien dat dat helemaal onmogelijk is.

Een PGB kan je de mogelijkheid geven om de zorg samen beter te organiseren.

Veel mantelzorgers hebben wel gehoord van een PGB, maar zien op tegen de administratieve rompslomp.

En toegegeven. De overheid heeft er alles aan gedaan om het PGB zo onaantrekkelijk mogelijk te maken.

Omdat er gemakkelijk mee gefraudeerd zou kunnen worden. En omdat het PGB zo populair werd dat de benodigde budgetten elke voorspelling overstegen.

Omdat zorgvragers en mantelzorgers wel erg zelfstandig blijken te kunnen blijven, als zij zorg op maat kunnen inzetten met behulp van een PGB.

Omdat de grote zorgaanbieders en zorgverzekeraars het nakijken bleven houden bij al die onafhankelijke PGB-inzet.

Onder het mom van fraudebestrijding werd het trekkingrecht opnieuw ingevoerd: een behoorlijke inperking van de eigen regioemogelijkheden.

Maar ondanks al deze drempels die de overheid en de grote machtige zorg-instanties hebben proberen op te werpen blijft het PGB ongekend populair.

Wie wil nu niet zijn eigen zorg op zijn eigen manier regelen?

Met behoud van maximale zelfstandigheid en onafhankelijkheid?

Als mantelzorgmakelaar hielp ik al meer dan tweeduizend mensen bij het aanvragen en beheren van hun PGB.

Ik schreef er een handleiding voor, die meer dan 2500 keer werd gedownload.

Eerder vroeg ik mijn klanten wat zij vonden van de handleiding “een PGB aanvragen en beheren in elf stappen”, die zij bij mij besteld hadden.

Maar hoe kan een PGB dan uitkomst bieden?

 • Je kan je als mantelzorger zelf laten betalen voor (een deel van) je zorg, zodat je minder buitenshuis hoeft te werken. Officieel heet je dan (voor dat gedeelte van de zorg) wel zorgverlener!
 • Je kunt anderen inzetten voor het verlenen van zorg, zodat je zelf minder hoeft te zorgen
 • Je kunt je als mantelzorger/zorgverlener ook voor kortere periodes laten vervangen, bijvoorbeeld in periodes van vakanties of ziekte
 • De zorgvrager is dan niet meer 100 % van jouw mantelzorg afhankelijk, en dat geeft jou als mantelzorger heel veel rust!.

Veel mensen vragen mij: een PGB aanvragen is toch heel ingewikkeld?

Dat lijkt misschien zo. En misschien is het ook wel zo.

Maar op basis van mijn jarenlange expertise heb ik alles wat ik weet over het PGB op een overzichtelijke manier bij elkaar gezet in een praktische “PGB Wegwijzer”.

In deze PGB wegwijzer vind je een zeer uitgebreide verklarende begrippenlijst.

Daarnaast vertel ik je:

 • hoe je een PGB kunt aanvragen
 • waarom het aanvragen van een PGB je kan helpen je mantelzorgtaken te verlichten
 • hoe je valkuilen kunt vermijden bij het aanvragen van een PGB
 • hoe (ingewikkeld) de langdurige zorg in Nederland georganiseerd is
 • wat de afkortingen SVB, PGB, AWBZ, Wlz, Zvw en Wmo betekenen en wat er mee bedoeld wordt
 • welke zorg bij welke wet hoort
 • wat trekkingsrecht is en hoe het wordt toegepast
 • wat de eigen bijdrage in de zorg is en hoe deze wordt vastgesteld.

Speciale Bonus!

Omdat je na het lezen van zoveel informatie misschien toch nog wel vragen hebt krijg je bij de aanschaf van de wegwijzer een BONUS in de vorm van een aanvullend gratis adviesgesprek ter waarde van € 35,-

Bestel de PGB Wegwijzer direct

Meteen aan de slag om om jouw PGB aan te vragen? Dan kun je hieronder het e-book aanvragen. Na bestelling krijg je direct toegang tot de PGB Wegwijzer!

Reacties op de PGB Wegwijzer:

Ik vind de handleiding “een PGB aanvragen in elf stappen” een zeer duidelijke handleiding, omdat ik het allemaal snel begreep.

Uw informatie komt helder over, wordt goed “behapbaar” aangeboden en voorziet in een bij veel mensen bestaande behoefte. Ik dank u hartelijk voor de moeite. E. van Tol

Ik vind de handleiding “een PGB aanvragen in elf stappen” een zeer nuttige handleiding, omdat deze alles omvat wat men nodig heeft om PGB aan te vragen. Mario Niemansverdriet-Nikolov

Ik vind de handleiding “een PGB aanvragen in elf stappen” een duidelijke en goed informatieve handleiding, omdat het makkelijk te lezen is en in overzichtelijke stappen wordt uitgelegd . Zeer handig voor mensen die er niets of een klein beetje van af weten! Bedankt daarvoor! Ans de Rouw

Je pgb aanvragen in elf stappen is een zeer handige en duidelijke handleiding. Ferrah Simsek

Ik vond het een heel handige beschrijving. Hierdoor weet ik wat me te wachten staat bij de aanvraag. Maar doordat ik naast de pgb ook de tog en een cluster aanvraag moest doen heb ik stichting mee ook ingeschakeld. Maar door jou handleiding heb ik alvast wat voorwek kunnen doen wat de aanvraag voor de pgb kwa tijd flink gaat verkorten. Hierbij dus mijn hartelijke dank voor de duidelijke uitleg. Saskia Oost

Je stappenplan zag er voortreffelijk uit. Ik heb er uiteindelijk toch geen gebruik van gemaakt, omdat het een aanvraag herindicatie betrof. Maar ik heb hem wel bewaard! Bastiaan

Ik vind de handleiding “een PGB aanvragen in elf stappen” een goede handleiding, omdat ik hoop met alles wat ik genoteerd heb men een duidelijker beeld krijgt van de situatie, want met hun vragenlijst hebben ze dat niet echt. En hopelijk heb ik nu nog meer kans op een pgb, daar wij in ons geval nog steeds na 6jaar geen duidelijke diagnose hebben, moet ik mijn verhaal duidelijk kunnen uitleggen en geloof dat dat me jouw hulp wel gelukt is. Bedankt

Bedankt voor het stappenplan voor de PGB aanvraag. We zijn nog niet zo ver dat we daadwerkelijk daarmee bezig zijn. Maar de alle stappen op een rij is wel heel handig. Mark van Heugten

De informatie die u stuurde was zeker erg duidelijk. En heb het met veel belangstelling door genomen. Daarvoor mijn hartelijke dank.

Het is een hele onderneming, het aanvragen van een PGB. Ik heb gemerkt dat de ondersteuning die we gekregen hebben héél erg welkom is!!! Elisabeth Bakker-Broers

Bedankt voor alle duidelijke uitleg en het stappenplan.

Met veel genoegen heb ik je handleiding gelezen. Ik vind de handleiding zeer compleet en goed te begrijpen. Veel succes met het vervolg. Finy Snijders

Ik vind het prettig dat je mij hier bij geholpen hebt, ik vond het alleen een beetje veel informatie tegelijk, omdat ik een herseninfarct gehad heb, kan ik het niet zo snel tot me nemen. Maar ik zou het wel graag aan willen vragen.

Ik vind de handleiding “een PGB aanvragen in elf stappen” een goed . Overzichtelijke handleiding, omdat ik op 99 procent, antwoord krijg op mijn vragen. Cor Vermelis

Ik vind de handleiding heel goed. Helma Verburg

Hartelijk bedankt voor de fijne hulp die ik gehad heb. En nu hopen dat we er uitkomen. G.Heijn Sterk

Vraag direct de PGB Wegwijzer aan >>>