Pgb aanvragen in de wmo

Ik heb al meer dan 10 jaar een huishoudelijke hulp voor 4,5 uur per week. Mijn hulp, die die ik al acht jaar heb, wordt overgeplaatst naar een ander adres vanwege een reorganisatie. Kan ik een pgb aanvragen zodat ik een huishoudelijke hulp zelf kan regelen? Ik heb geen kinderen in de buurt wonen die mij kunnen helpen.

Pgb aanvragen

Je kunt bij de gemeente aanvragen om de indicatie voor 3-5 uur per week huishoudelijke zorg die je nu hebt (voor zin: zorg in natura) om te zetten in een pgb. De gemeente is nu nog wettelijk verplicht om de huishoudelijke zorg (ook) als pgb beschikbaar te stellen. Elke gemeente gaat hier echter anders mee om: sommige gemeenten doen er heel moeilijk over, andere vinden het geen probleem.

Zelf alles regelen

Let wel op dat je met een pgb alles zelf moet regelen: van het vinden van een geschikte hulp (zorgverlener) tot en met het beheren van het pgb en het verantwoorden waar het geld aan is uitgegeven. Daarom moet heel duidelijk zijn wie je wanneer hoeveel hebt betaald.

Zorgcontract

Je moet met je zorgverlener(s) een contract afsluiten: de zorgovereenkomst. Daarin maak je precieze afspraken over werktijden, het salaris, eventuele reiskosten, wat er moet gebeuren bij ziekte (of zwangerschap) en vakantieperiodes. Zet er ook in het contract hoe de overeenkomst kan worden beëindigd! Als dit allemaal schriftelijk is geregeld kan je er later geen onenigheid over krijgen. De zorgovereenkomst stel je in tweevoud op. Jijzelf en de zorgverlener ondertekenen beide exemplaren, en ieder van jullie houdt een origineel exemplaar. Als je meerdere zorgverleners hebt moet je met iedere zorgverlener een contract afsluiten.

Verantwoording afleggen

Het moet achteraf  controleerbaar zijn of het pgb wel aan zorg is uitgegeven. Daarom moet duidelijk zijn hoe vaak en hoe lang de zorgverlener is geweest. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit schriftelijke declaraties of facturen van de zorgverlener, waarop de dagen en het aantal uren staan vermeld waarop de zorgverlener heeft gewerkt. Het salaris moet per bank worden overgemaakt. De gemeente kan voor controle (kopieën van) bankafschriften opvragen. Het kan daarom handig zijn om een aparte bankrekening te openen die alleen voor het pgb gebruikt wordt.

Eigen regels per gemeente

In elke gemeente gelden specifieke regels voor de wmo. Maak daarom een afspraak met de medewerkers van het wmo-loket in jouw gemeente. Zij kunnen je alles vertellen over de verordeningen in jouw gemeente.

2 gedachten over “Pgb aanvragen in de wmo”

 1. Hallo Freke.
  Ik heb een vraag ik heb heel wat lichamelijke klachten waaronder artrose fybromyalgie last van huiduitslag wegens diverse allergieën ik werk nog 4 dagen per week bij een sociale werkplaats maar heb het zwaar met mijn dagelijkse huishouding waaronder stofzuigen ramenwassen en mijn bed verschonen strijken enz dus de wat zwaarder huishoudelijke dingen kan ik hiervoor Pgb aanvragen.
  graag zou ik hierover wat meer willen weten.
  Graag een reactie via mijn email adres BvD.
  groetjes Betje

  • Hallo Betje, Je kunt een indicatie aanvragen voor huishoudelijke zorg bij jouw gemeente, afdeling WMO. Voor zover ik weet is het voor gemeenten nu nog wettelijk verplicht om een indicatie ook als PGB beschikbaar te stellen. Succes.

Plaats een reactie