Page content

Familiegesprek

Mantelzorg wordt soms ook wel familiezorg genoemd. Dat komt bijvoorbeeld ook naar voren in de engelse benaming van mantelzorg: familycare. De reden voor deze andere benaming ligt in het feit dat de meeste mantelzorg door familieleden wordt gegeven: kinderen zorgen voor hun ouders, ouders zorgen voor hun kinderen, broers en zussen zorgen voor elkaar, partners evenzo.

Ik houd er van om over mantelzorg te spreken, omdat daarmee ook de buren en vrienden worden aangesproken die vaak langdurig en intensief voor hun naasten zorgen.

Bij de begeleiding en ondersteuning van mantelzorgers kan het belangrijk zijn om een of meerdere Ā familiegesprekken te voeren. Hierbij zijn, naast de zorgvrager en de “primaire mantelzorger” ook de andere gezinsleden, familieleden en mogelijk ook anderen aanwezig, die betrokken zijn bij de zorg voor deze ene zorgvrager. Die anderen kunnen andere mantelzorgers zijn, maar ook professionals, zoals de huisarts, iemand van de thuiszorg, jeugdzorg of andere hulpverleners.

Door onder deskundige begeleiding met elkaar in gesprek te gaan in een familiegesprek wordt duidelijk welke grondslagen er liggen onder het gedrag van zorgvrager, mantelzorgers en hulpverleners. Het benoemen van, misschien wel weggestopte, emoties helpt in het vormgeven van de zorg. Het uitspreken van verwachtingen helpt om misverstanden uit de weg te ruimen. De communicatie breekt open, en er komt ruimte voor ieders individuele beleving van de situatie. Deze bevrijdende gesprekken vormen de basis voor de hernieuwde mantelzorgsituatie.

Mogelijk vergoedt de zorgverzekeraar deze gesprekken, wanneer deze door Familycare Support worden begeleid. Informeer bij Freke Schoemaker.

 

    Comment Section

    0 reacties op “Familiegesprek

    Plaats een reactie


    *


    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.