Meedoen met een handicap

Bekijk de zaken eens wat vaker door de ogen van iemand met een handicap. Dan blijkt sporten, boodschappen doen of een terrasje pakken helemaal niet zo vanzelfsprekend! Met dat doel start staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) vandaag de campagne “Meedoen met een handicap”.

Met de campagne wil Van Rijn Nederlanders bewust maken van en inzicht geven in wat zij zelf kunnen doen om mensen met een beperking volwaardig mee te laten doen aan onze samenleving. De bewindspersoon start de campagne donderdagmiddag op de Horecava in Amsterdam.

Gelijke dromen, gelijke kansen
Van Rijn: ‘Gelijke dromen beginnen met gelijke kansen. Nederland telt meer dan 2 miljoen mensen met een of meerdere handicaps. Naar een café of universiteit gaan kan voor hen door een hoge drempel, het ontbreken van liften of een geweigerde assistentiehond knap lastig zijn. Deze campagne roept ons op het eens vanuit het perspectief van iemand met een handicap te bekijken. Dat werkt! En dan zie je ook dat kleine aanpassingen soms een groot verschil maken.’

Inhoud campagne ‘Meedoen met een handicap’
De campagne start met ervaringsverhalen van mensen met een handicap. Op de website “Zet een streep door discriminatie” is ook een gedeelte ingeruimd voor deze campagne. Je vindt er  adviezen en tips over wat jij kunt doen in de omgang met mensen met een handicap. Bijvoorbeeld het advies aan sportclubs om eens een rolstoel te lenen en dan te kijken of de kantine nog wel binnen te komen is. Of het advies om mensen met een handicap rechtstreeks aan te spreken in plaats van de begeleider. De website bevat informatie over de verplichting om assistentiehonden toe te laten in bijvoorbeeld horecagelegenheden en taxi’s. Maar ook: niet alle handicaps zijn altijd even goed zichtbaar.

VN-verdrag Handicap
De campagne komt voort uit het VN-verdrag Handicap dat sinds juli 2016 geldt in Nederland. Het Verdrag regelt dat iedereen, met of zonder een beperking, volwaardig kan deelnemen aan de samenleving. Ratificatie was opgenomen in het regeerakkoord van kabinet Rutte-Asscher.

Plaats een reactie