Mantelzorgvriendelijke zorgverzekering

Heeft u al overwogen om te veranderen van zorgverzekeraar? De prijs van de basis- en aanvullende zorgverzekering is natuurlijk best belangrijk, en daar wordt ook fanatiek mee geworven. Maar het kan voor mantelzorgers ook heel interessant zijn om eens te kijken naar  de diensten die daadwerkelijk in het aanvullende pakket worden vergoed. Voor mantelzorgers blijken deze pakketten nogal te verschillen.

Uit onderzoek blijkt dat 50% van alle AWBZ opnames te wijten zijn aan overbelasting van de mantelzorger. Door de bezuinigingsmaatregelen zullen steeds meer AWBZ taken naar de gemeenten, maar ook naar de zorgverzekeraars overgeheveld worden. Zorgverzekeraars zullen dus zeker oog moeten krijgen voor mantelzorgers.

Uit onderzoek door de consumentenbond kwam onder andere aan het licht dat:

  •  ‘vervangende mantelzorg’ door bijna alle zorgverzekeraars wordt vergoed. Deze dienst wordt aangeboden door  vrijwilligers via Handen in Huis, zodat de mantelzorger even vrijaf heeft. Het gaat hierbij om de mogelijkheid om een vrijwilliger in het huis van de zorgvrager te laten logeren, zodat de mantelzorger enkele dagen  tot zelfs wel drie weken per jaar weg kan. De periode waarvoor de vrijwilliger kan komen varieert van (minimaal) twee etmalen tot maximaal drie weken.
  • de mantelzorgmakelaar wordt vergoed in de aanvullende verzekeringen van VGZ, IZA (Classic comfort), Turien&Co (Avéro/VGZ), Univé, Univé ZEKUR en Menzis. Een mantelzorgmakelaar biedt mantelzorgondersteuning op maat, onder meer door het overnemen van regeltaken van mantelzorgers. Alleen de inzet van mantelzorgmakelaars die lid zijn van de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars (BMZM) worden vergoed. Per verzekering wordt tot verschillende maximum-bedragen vergoed.
  • respijtarrangementen worden alleen door Zilveren Kruis Achmea en Menzis vergoed
  • Een mantelzorgcursus – waarin de mantelzorger bewust leert om te gaan met het stellen van grenzen – wordt alleen vergoed door Menzis.

Mantelzorgers kunnen massaal een signaal afgeven door over te stappen naar een mantelzorgvriendelijke(re) zorgverzekering. Dat kan nog tot 1-1- 2013, daarna zit u weer een jaar aan uw oude zorgverzekeraar vast…

Wilt u weten of uw zorgverzekeraar oog heeft voor mantelzorgers? Neem dan direct contact op met uw zorgverzekering.

U kunt natuurlijk ook onder dit bericht een reactie achter laten.

Als u deze pagina wilt liken of delen via social media vind ik dat fijn!

Plaats een reactie