Page content

Mantelzorgers bij de huisarts

Zelden wordt aan mantelzorgers gevraagd hoe het met ze gaat; alle aandacht gaat uit naar de patiënt: de zorgvrager. Mantelzorgers praten niet gemakkelijk over hun eigen zorgen en problemen. Ze vinden het vaak lastig om hulp te vragen.

Huisartsen zijn de eerstelijns hulpverleners die het makkelijkst met mantelzorgers in contact komen. Zij hebben via de Landelijke Huisartsen Vereniging  (LHV) een boekje ontvangen over het ondersteunen van mantelzorgers. Zij kunnen vragen of de mantelzorgers het nog aan kunnen, en of er hulp of ondersteuning nodig is.

Als mantelzorger kan je zelf ook aangeven als je ergens mee zit. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn, bijvoorbeeld rugklachten, hoofdpijn of vermoeidheid. Maar ook kan je als mantelzorger psychische klachten hebben. Dat kan worden veroorzaakt door de voortdurende geestelijke belasting van de zorg en verantwoordelijkheid voor jouw zorgvrager.

De huisarts kan je adviseren, of je doorverwijzen naar een instantie die mantelzorgers helpt. In steeds meer gevallen kan dat ook een mantelzorgmakelaar zijn. Helaas weten nog maar weinig huisartsen van het bestaan van mantelzorgmakelaars.

Kijk eens op de website van de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars www.bmzm.nl voor vestigingsplaatsen van mantelzorgmakelaars, en breng gerust de mantelzorgmakelaar in jouw regio onder de aandacht van jouw huisarts. Je kan promotiemateriaal opvragen bij Familycare Support.

 

    Comment Section

    0 reacties op “Mantelzorgers bij de huisarts

    Plaats een reactie


    *