Calamiteitenverlof

CalamiteitenverlofCalamiteitenverlof is bedoeld voor onverwachte situaties in je privéleven die onmiddellijk moeten worden opgelost, en waarvoor je direct vrij  moet nemen van je werk. Dit geldt voor noodgevallen en voor bijzondere persoonlijke omstandigheden.
Voorbeelden van dit soort situaties zijn:
  • een sterfgeval in de familie,
  • een ziek kind dat van school moeten worden gehaald  of
  • een gesprongen waterleiding.

    Het calamiteitenverlof duurt zo lang als nodig is om de eerste problemen op te lossen. De lengte van het verlof kan daardoor variëren van een paar uur tot een paar dagen.

Je bent verplicht om het verlof direct, of in ieder geval zo snel mogelijk bij je werkgever te melden. Daarbij moet je ook aangegeven hoe lang je denkt dat het verlof zal gaan duren: het regelen van een loodgieter bij de gesprongen waterleiding kan in een paar uur geregeld zijn. Het regelen van een begrafenis van een familielid kost echter meerdere dagen.

Jouw werkgever kan een redelijk verzoek voor calamiteitenverlof niet weigeren. Hij kan je achteraf wel vragen om aan te tonen dat het opnemen van calamiteitenverlof noodzakelijk was. Je loon wordt tijdens het calamiteitenverlof 100% doorbetaald.


Ander kort verzuimverlof valt ook onder de regeling calamiteitenverlof. Dit ander kort verzuimverlof neem je bijvoorbeeld op als je onder werktijd aangifte moet doen als je partner moet bevallen, als je aangifte gaat doen van de geboorte van je kind, of als je aanwezig moet zijn bij een hoorzitting.

Let goed op:
calamiteitenverlof geldt als je je zieke kind van school moet halen. Maar als je de volgende dag thuis moet blijven om voor je zieke kind te zorgen valt dat onder het kortdurend zorgverlof.

 
Marion van heiningen
Door

Marion van heiningen

op 20 Oct 2015

Mijn man werd met spoed naar ziekenhuis gebracht. Hartinfact. Ik was op mn werk en werd weg geroepen. Moest mn eigen uren verlof opnemen. Wat is dan calimiteiten verlof? ??

Freke Schoemaker
Door

Freke Schoemaker

op 20 Oct 2015

Beste Marion, Dit is toch echt wel een schoolvoorbeeld van calamiteitenverlof! Maar dat geldt slechts voor 1 of hooguit twee dagen. Heb je een cao? Daar zou je in kunnen opzoeken hoe een en ander voor jou geregeld is. Is er geen cao van toepassing? Dan kan misschien een vakbond je helpen als je daar lid van bent. Of je kunt een mantelzorgmakelaar benaderen om je te helpen; dat is misschien in ieder geval een goed idee , omdat je waarschijnlijk nog wel met een behoorlijke nasleep van het gebeuren te maken hebt?! Je kunt mij mailen als je meer persoonlijk advies nodig hebt.

Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down