Geen inkomensgrens in de wmo

Gemeenten die naast de regeling voor de eigen bijdrager ook een inkomensgrens  hanteren binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) moeten daarmee stoppen. Dat betekent dat gemeenten geen inkomenstoets mogen gebruiken om te bepalen of de gemeente een WMO-voorziening moet aanbieden of niet.

Ook mag er geen besparingsbijdrage worden geeist. Hiermee wordt een vast bedrag bedoeld dat een gemeente eenmalig aan een WMO-gebruiker vraagt om aanschafkosten te besparen voor een gebruikelijke voorziening.

De uitspraak van de Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft verstrekkende gevolgen. Steeds meer gemeenten namen immers in hun Wmo-verordening naast de wettelijke eigen bijdrage ook andere financiële voorwaarden op. Naar schatting 25 van de 33 grotere gemeenten hanteerden in 2011 een vorm van inkomensgrens binnen de WMO. Deze gemeenten moeten nu dat beleid aanpassen en mogelijk met terugwerkende kracht alsnog WMO-voorzieningen verstrekken waar die eerder werden geweigerd.

Dit geldt zowel voor woningaanpassingen, als voor hulpmiddelen als voor Hulp in de huishouding.

4 gedachten over “Geen inkomensgrens in de wmo”

 1. De gemeente Hilvarenbeek hanteert wel een inkomengrens
  Ik heb diverse hulpmiddelen, o.a. een traplift en een
  invalide-parkeerkaart ook huish.hulp via een PGB
  Aan de hand van mijn inkomen wordt de eigen bijdrage bepaald.

  • Het bepalen van de hoogte van de eigen bijdrage is net een iets ander geval dan het hanteren van een inkomensgrens.
   De eigen bijdrage wordt bepaald aan de hand van het inkomen om de breedste schouders de zwaarste lasten te laten dragen, en de voorziening zo goed mogelijk in stand te houden op basis van het solidariteitsprincipe; Het hanteren van een inkomensgrens wil zeggen dat je , als je boven een bepaalde inkomensgrens zit, helemaal geen aanspraak meer kunt maken op voorzieningen. Vergelijk het met toegang tot sociale huurwoningen: als je meer inkomsten hebt dan een x bedrag kan je niet voor zo’n huurwoning in aanmerking komen.

 2. Fremke,Ik vind het geweldig wat U allemaal doet,om het ons zo gemakkelijk mogelijk te maken, mijn man is mantelzorger en al meer als 20 jaar maar om dat ik niet door een wijk verzorster gewassen word krijgen wij ook geen € 250. Ik heb wel hulp in de huishouding en dat word mede door de gemeente betaald en ze kijken dan wel naar je inkomen. Vriendelijke groeten M.M.

  • Als u wel een langdurige indicatie heeft voor persoonlijke verzorging zou uw man toch echt in aanmerking moeten kunnen komen voor het mantelzorgcompliment. Dat is dit jaar geen 250 maar 200 euro…:-(
   Heeft u nooit een indicatie voor persoonlijke verzorging aangevraagd? Tot dit jaar had dat een PGB kunnen opleveren, waaruit uw man dan betaald had kunnen worden.
   Helaas is het PGB voor kleine zorgvragen (minder dan 10 uren zorg per week) wegbezuinigd, maar er wordt hard voor gestreden om het per 2013 opnieuw in te voeren. Met mijn nieuwsbrief houd ik u en anderen op de hoogte van al deze ontwikkelingen.

Plaats een reactie