Over de auteur

Wie is Freke Schoemaker?

In 1958 werd ik geboren als jongste van drie zussen, waarvan de oudste zus altijd al anders was dan andere kinderen. Toen duidelijk was dat zij een verstandelijke beperking had ging zij naar speciaal onderwijs.  Ik was wat nu heet: “een jonge mantelzorger”.

Uiteindelijk bleek dit de basis te zijn voor wat mijn roeping en mijn passie werd: mantelzorgers helpen! In 2006 werd ik een van de eerste mantelzorgmakelaars van Nederland.

In de loop van de tijd bleek mijn zus, naast een verstandelijke beperking, ook autisme te hebben. En het label “autisme” bleek eigenlijk achteraf ook wel heel goed bij mijn vader te passen.

Toen de zorg voor mijn zus voor onze ouders zwaarder werd keken wij uit naar een geschikte plek voor mijn zus om te wonen. Met behulp van een persoonsgebonden budget vonden wij een mooie plek voor haar in een kleinschalig wooninitiatief, op basis van pgb.

Helaas veranderden de omstandigheden, en  verhuisde ze naar een  traditionele zorginstelling,  op basis van zorg in natura, waar ze 10 jaar woonde. In die tijd was ik voorzitter van de cliëntenraad van die zorginstelling. Sinds 2012 woont mijn zus, nu weer op basis van pgb,  in een  kleinschalig wooninitiatief, bij mij in het dorp. Ik ben haar gewaarborgde hulp en dus ook 1e  contactpersoon voor haar zorgaanbieders.

Sinds 1996 ben ik ook bewindvoerder voor mijn zus: ik beheer haar financiën. In eerste instantie deed ik als tweede bewindvoerder dit samen met “ons vader”. Maar hij overleed in 2014 na een ziekbed van 10 maanden. Wij hebben hem met elkaar, ondersteund door de thuiszorg, thuis verzorgd tot het einde.

Nadat mijn vader overleed is mijn moeder naar mijn dorp verhuisd. Zo fijn dat ze dichter in de buurt kwam wonen! In 2017 is zij opgenomen in een zorginstelling. Nog steeds ben ik haar mantelzorger.

Sinds 2019 ben ik ook als Wlz-cliëntondersteuner werkzaam binnen Cliëntondersteuning Secura.

In 2020 schreef ik het boek PGB natuurlijk, als je zelf je zorg wilt regelen.