Freke, natuurlijk! Als je wil dat je zorg geregeld wordt.

Freke, natuurlijk! Als je wil dat je zorg geregeld wordt.

gastblog van Annelies Delsman

Voor mijn opleiding tot mantelzorgmakelaar voer ik gesprekken en neem ik interviews af met gemeenten, instanties en instellingen. Of beter, met mensen die daar werken. Ik heb o.a. een wijkverpleegkundige, een WMO-consulente van een gemeente, iemand van een stichting voor mantelzorg en Freke gesproken.

De autoriteit

Freke Schoemaker. Een persoon in de vorm van een instantie. Of een instantie in de vorm van een persoon. Voor mij (en anderen weet ik uit betrouwbare bron) een autoriteit op het gebied van het ontzorgen van mantelzorgers. Mantelzorgmakelaar en auteur van het boek ‘PGB natuurlijk!’ waarin op heldere wijze antwoord wordt gegeven op vragen over het PGB. En dat zijn er nogal wat.

Zo helder als dat Freke in het boek is, zo helder én uitgesproken is ze ook in ons gesprek. Ze wil weten of ik het gesprek opneem, waar ik de opleiding doe, wie er lesgeeft. Later besef ik me dat ze met gericht vragen al snel een en ander van me weet. Handig voor een mantelzorgmakelaar.

De folder over de pilot-opleiding tot mantelzorgmakelaar gecombineerd met een werkgever die stimuleerde deze te volgen, herkenbaarheid door privéomstandigheden, haar interesse in zorg en arbeid en vanuit haar feministisch standpunt dat vrouwen vaak dubbele taken toebedeeld krijgen, maakt dat Freke mantelzorgmakelaar is geworden.

De mantelzorgmakelaar

Om de term uit te leggen gebruikt ze als vergelijking de vastgoedmakelaar die de verkopende partij ontzorgt, regeltaken overneemt. Maar dan zonder het bruine hoofd en de snelle auto. Enig sarcasme is haar niet vreemd. Ze geeft als tip mee, omarm de naam. Als je dit niet doet, kan het frustrerend zijn en dat is zonde van je energie.

Een inzicht dat ze gaf: Laat anderen zoals onafhankelijk cliëntondersteuners, WMO-consulenten gewoon hun werk doen. Als ze dit goed doen, komen ze niet bij een mantelzorgmakelaar uit. Als onafhankelijk cliëntondersteuners of WMO-consulenten het níet goed doen, komen cliënten wel bij een mantelzorgmakelaar uit. Mogelijk komt er dan wat frustratie om de hoek kijken. Dit kost energie. Deze kun je als mantelzorgmakelaar beter aan de cliënt besteden. Heerlijk deze nuchterheid!

En nog een inzicht. De schoorsteen kan alleen roken als je er zelf actief mee bezig bent. Dit is geen hogere wiskunde. Het bevestigt dat je zelf aan het roer staat. Netwerk! Laat je horen! Pak de regie! Geef bekendheid aan je vak, je werk, wat je doet. Doe het goed en zorgvuldig en zorg dat het van mond tot mond gaat. Regel het!

En door!

Bij dezen heb ik weer van me laten horen. Dank Freke, de motivatie is er. Nu nog hopen en eraan werken dat ik even goed als jij word.