Voor wie?

Iedereen, maar dan ook echt iedereen die een beroep wil doen op de Wet Maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of zorg wil inzetten op basis van een indicatie voor de Wet Langdurige Zorg (Wlz) kan gebruik maken van onafhankelijke cliëntondersteuning. Het belang van de cliënt is hierbij altijd het uitgangspunt.

Gemeenten en zorgkantoren moeten hier actief op wijzen, en onafhankelijke cliëntondersteuning kosteloos aanbieden. 

In de praktijk blijkt dat van deze gratis cliëntondersteuning nog niet veel gebruik wordt gemaakt. Dat burgers vaak helemaal niet weten wat cliëntondersteuning precies inhoudt. En wat je niet kent kan je ook niet gebruiken.


Waarom een cliëntondersteuner?

In de Wlz heeft u de mogelijkheid om een onafhankelijke cliëntondersteuner naast u te hebben, die samen met u kijkt naar uw belangen en wensen bij het organiseren van de zorg.

Een cliëntondersteuner ondersteunt u met al uw vragen rondom het regelen en de uitvoering van langdurige zorg. 

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Zowel bij het aanvragen voor Wmo-voorzieningen bij de gemeente als voor hulp en advies bij het zoeken en inzetten van Wlz-zorg kunnen onafhankelijke cliëntondersteuners goede diensten bewijzen.

Het zorgkantoor en de gemeente zijn wel de opdrachtgevers voor deze cliëntondersteuners, en betalen voor hun diensten.

Onafhankelijk wil zo veel zeggen als zelfstandig, geen verbinding hebbend met.

Onafhankelijke cliëntondersteuners kunnen in feite dus niet in dienst zijn van de gemeente of van een zorgkantoor, terwijl ze toch wel door deze organisaties voor hun diensten betaald worden.


Wlz

Heb je een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) voor zorg op basis van de Wet langdurige zorg (Wlz)? En heb je hulp of ondersteuning nodig bij het inzetten of organiseren van de zorg?

Dan kan je voor hulp terecht bij een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Vanaf 1 januari 2019 bied ik samen met twee collega’s onder de naam Cliëntondersteuning Secura  onafhankelijke cliëntondersteuning aan mensen met een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) in de regio’s West- en Midden-Brabant.

Inwoners uit de volgende gemeenten kunnen voor gratis Wlz-cliëntondersteuning bij Secura terecht:
Aalburg, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Dongen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, Goirle, Halderberge, Heusden, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Moerdijk, Oisterwijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Tilburg, Waalwijk, Werkendam, Woensdrecht, Woudrichem en Zundert.


Wat doet een cliëntondersteuner Wlz?

Cliëntondersteuning Wlz bestaat uit de volgende diensten:

1.Informatie en advies

2.Ondersteuning bij het opstellen van een persoonlijk plan

3.Ondersteuning bij het kiezen van een passende Wlz zorgaanbieder en passende Wlz zorg

4.Ondersteuning bij het opstellen, bijstellen en evalueren van het zorgplan

5.Bemiddeling indien zorg niet conform verwachting en afspraken wordt geleverd

6.Ondersteuning bij klachten, geschillen, bezwaar en beroep


De cliëntondersteuning is vooral gericht op de versterking van jouw positie, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken over de zorg.

Iedere organisatie heeft zijn eigen belangen. Maar als zorgvrager, cliënt of mantelzorger heb jij je eigen belangen. En die kunnen wel eens haaks staan op de belangen van een zorgorganisatie.

Als cliëntondersteuner sta ik naast jóú! Ik denk mee over het organiseren van de zorg zoals die het beste bij jouw situatie past.

Ik betrek waar mogelijk uw familie, mantelzorgers en vrijwilligers bij het zoeken naar oplossingen, en ik ken het zorgaanbod in de regio.

Neem gerust contact op voor meer informatie, zie het contactformulier.


Wmo

Als jouw werkgever wordt betaald door de gemeente, werk je dan zelf niet ook, indirect, voor die gemeente?

Voor veel mensen is het verwarrend dat een organisaties als Stichting MEE namens de gemeente keukentafelgesprekken voert, en óók de onafhankelijke cliëntondersteuning levert. Ook van MEE-medewerkers zelf hoor ik dat dit een lastig verhaal van “dubbele petten” is.

In mindere mate geldt dit ook voor Zorgbelang. Dat is in veel gemeenten een gesubsidieerde organisatie, die cliënten, zorgvragers en hun mantelzorgers ondersteunt.


Zelfstandige cliëntondersteuners

Door de marktwerking in de zorg kunnen ook zelfstandige ondernemers cliëntondersteuning bieden. Een aantal gemeenten is hiervoor al overeenkomsten aangegaan met gecertificeerde mantelzorgmakelaars en cliëntondersteuners. Inwoners van deze gemeenten kunnen dus gratis een andere cliëntondersteuner inschakelen dan die van MEE of Zorgbelang. Toch zijn er nog maar weinig gemeenten die hiervan gebruik maken. 

Zoek je een echt onafhankelijke cliëntondersteuner bij jouw Wmo-aanvraag, -bemiddeling of bezwaar? Kijk dan eens of er een mantelzorgmakelaar bij jou in de regio werkt, en vraag bij je gemeente of hiervan gebruik kunt maken voor je cliëntondersteuning.

Als je gemeente dit niet wil vergoeden kan de mantelzorgmakelaar eventueel uit je aanvullende zorgverzekering worden bekostigd. Informeer hier naar! Zowel je zorgverzekering als de betreffende mantelzorgmakelaar kunnen je hierover meer vertellen. Adressen van gecertificeerde mantelzorgmakelaars vind je op de website van de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars BMZM.

FAMILYCARE SUPPORT biedt professionele onafhankelijke cliënt- en mantelzorgondersteuning in de vorm van informatie en praktische hulp aan (mantelzorgers van) mensen met een zorgbehoefte. FAMILYCARE SUPPORT helpt ook bij contacten met instanties en hulpverleners. Hierdoor wordt de cliënt en de mantelzorger ontzorgd op het gebied van regeltaken.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan

•informatie en hulp op het gebied van zorg, wonen en werk,

•informatie over wetgeving en toepassing van regels,

•hulp bij het aanvragen van een indicatie voor zorg of een voorziening

•hulp bij het wegwijs raken in de regelgeving rond een persoonsgebonden budget

•ondersteuning bij het keukentafelgesprek of bewuste keuze gesprek

•ondersteuning bij overleg op het werk, voor zover dit verband houdt met ziekte en/of (mantel)zorg

FREKE SCHOEMAKER is aangesloten bij de beroepsvereniging
van cliëntondersteuners voor mensen met een beperking BCMB

arrow_drop_up arrow_drop_down