10 jaar MZM-bloggen

 • Freke, natuurlijk! Als je wil dat je zorg geregeld wordt.

  Freke, natuurlijk! Als je wil dat je zorg geregeld wordt. gastblog van Annelies Delsman Voor mijn opleiding tot mantelzorgmakelaar voer ik gesprekken en neem ik interviews af met gemeenten, instanties en..

 • Hoe lang duurt een PGB aanvraag in de Wlz?

  hoe lang duurt een pgb aanvraag in de wlz

  Wat is het toch fijn om mensen in een paar woorden te kunnen uitleggen wat een PGB inhoudt en welke mogelijkheden het biedt. Vaak zie ik mantelzorgers helemaal opfleuren, omdat ze zelf heel goed weten hoe ze de zorg..

 • Contact met instanties over PGB

  Instanties zijn in vrijwel alle gevallen alleen maar onder kantoortijd te bereiken. Daarom krijg ik regelmatig de vraag of ik namens mantelzorgers wil bellen. Met de gemeente bijvoorbeeld, of met..

 • PGB natuurlijk: als je zelf je zorg wil regelen

  PGBnatuurlijkschrijven

  Al jaren wil ik een echt papieren boek schrijven, waarin ik mijn ervaringen deel als mantelzorgmakelaar en cliëntondersteuner. Maar nooit zag ik er kans voor: te druk met klanten helpen, opdrachten voor organisaties..

 • Black Friday Blues

  Vandaag is het Black Friday. Een fenomeen dat over is komen waaien uit de Verenigde Staten. Het is de dag waarop de detailhandel uit de rode cijfers komt, omdat de kerst-aankopen beginnen. Mensen gaan massaal shoppen,..

 • Stap er eens uit

  De sleur van alledag kan soms zwaar wegen. Vooral in traditionele zorginstellingen lijkt de ene dag vaak op de andere. Op de afdelingen waar mensen met dementie verblijven heerst helemaal een deprimerende..

 • Mantelzorgmakelaar nog steeds onbekend bij zorgprofessionals

  Nu pas kon ik  via internet de aflevering “Wie zorgt voor de mantelzorger” bekijken , van het uitstekende programma De Publieke tribune. In een klein uurtje werden allerlei aspecten van mantelzorg besproken…

 • PGB en spelregels

  Van alle langdurige zorg wordt 80 % gratis geleverd door het sociale netwerk. Er zijn in Nederland meer dan 4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen combineren het zorgen met een baan buitenshuis. Zij kunnen dus in..

 • Mantelzorg en elastiek

  De rek is eruit. Dat is wat veel mantelzorgers mij vertellen. Ze hebben gezorgd zo lang ze konden. Alles alleen opgeknapt. Hun hobby’s opgegeven. Sociale contacten verwaarloosd. Zichzelf opzij gezet. En..

 • Vertegenwoordiging: Onderhandse machtiging

  Van veel mantelzorgers krijg ik  vragen over hulp bij beslissingen over de zorg, het welzijn en de financiën van hun zorgvrager. Sommige mantelzorgers zien er tegen op om in hun eentje knopen te moeten doorhakken, of..

 • Waar leeft een mantelzorgmakelaar van

  Een tijdje terug stuurde ik een enquête uit. Ik kreeg zeer uiteenlopende reacties, waaronder ook de volgende vraag: “Waar leef je eigenlijk van?” Dat wil ik dat natuurlijk best uitleggen, maar dan vertel ik ook waar..

 • Combinatie arbeid en mantelzorg

  Combinatie arbeid en mantelzorg gaat vaak goed, maar intensieve  mantelzorgers ervaren wel een lagere kwaliteit van leven . Dat schrijft het Sociaal Cultureel Planbureau SCP in zijn jongste rapport over mantelzorg:..

 • Pgb en zorgverzekering

  Vorige week schreef ik dat de zorg in Nederland goed geregeld is. De inkt was nog niet droog of ik kreeg alarmerende berichten, uit verschillende hoeken. Over de hoeveelheden burn outs in het algemeen, en in de..

 • Burn out door mantelzorg

  In de Volkskrant stond een artikel over een werkende mantelzorger die er, voor de tweede keer, helemaal doorheen zit. Burn Out. Opgebrand door het combineren mantelzorg en werk. CNV liet onderzoek doen: 71 % van de..

 • Wat doet een mantelzorgmakelaar

  Deze week mocht ik twee keer bij een groep zorgprofessionals een korte uitleg komen geven over mijn werk als mantelzorgmakelaar.  Ik werd uitgenodigd om aan te schuiven in een team- of werk-overleg. Bijeenkomsten van..

 • Ontsporende mantelzorg

  Onder de titel “Als de hulp steelt” vervolgde Trouw vorige week zijn kruistocht tegen ontsporende mantelzorg. Het artikel in het Verdiepingskatern sneed op zich wel hout. Maar in de laatste alinea bewees de krant dat..

 • Ontspoorde mantelzorg

  Ontspoorde Mantelzorg? Mantelzorg staat enorm in de belangstelling, en ik ben mantelzorgmakelaar. Mijn  interesse was dan ook direct gewekt toen ik de kop “Mantelzorger pinde soms duizenden euro’s per dag” in de..

 • Mensenrechten met een beperking

  Drie december  is de Internationale Dag van de Mindervaliden, oftewel de Mensen met een  Beperking. Deze dag is in oktober 1992 uitgeroepen door de Verenigde Naties,  en is bedoeld om de discussie over mensenrechten..

 • Bewustekeuzegesprek PGB

  Iedereen die een persoonsgebonden budget ( PGB ) wil aanvragen krijgt ermee te maken: het bewuste keuze gesprek (BKG). Het gesprek waarin de uitvoerder van de zorgwet beoordeelt of iemand voldoet aan de..

 • Cliëntondersteuning in de Wmo

  Als cliëntondersteuner was ik vorige week aanwezig bij twee verschillende (keukentafel) gesprekken in dezelfde grote gemeente.  De laatste tijd verlopen die gesprekken best wel soepel, omdat de Wmo-“Toegang”-mensen..

 • Persoonsgebonden budget: pgb

  Een persoonsgebonden budget (pgb) is een toegekend saldo om zelf zorg mee in te kopen. Vier zorgwetten De vier wetten waarmee de zorg wordt geregeld zijn: Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015): hulp in..

 • Hoe kan ik een pgb aanvragen

  “Hoe kan ik een pgb aanvragen” is de vraag die mij het meest gesteld wordt. Veel mantelzorgers krijgen van anderen de tip om zich voor hun zorg te laten betalen  uit een persoonsgebonden budget.  Hoogste..

 • Mantelzorgwaardering

  Met het naderen van de Dag van de Mantelzorg stijgt ook het aantal publicaties over de mantelzorgwaardering. Dat is het compliment dat gemeenten jaarlijks aan mantelzorgers dienen te geven. Om hen te waarderen voor..

 • Meedoen met een handicap

  Bekijk de zaken eens wat vaker door de ogen van iemand met een handicap. Dan blijkt sporten, boodschappen doen of een terrasje pakken helemaal niet zo vanzelfsprekend! Met dat doel start staatssecretaris Martin van..

 • Mantelzorgmakelaar als gewaarborgde hulp

  In januari heb ik alweer het nodige meegemaakt als “gewaarborgde hulp”. Dat ben ik voor drie verschillende budgethouders, die een PGB in de Wlz hebben. Omdat het zorgkantoor dat eist, op basis van de..

 • Dag van de mantelzorg

  Dag van de Mantelzorg is een nationale dag waarop mantelzorgers in het zonnetje worden gezet, op of rond 10 november. Ook wordt rond 10 november vaak de mantelzorgwaardering uitgereikt. In veel gemeenten is de Dag..

 • Zorgleefplan en mantelzorg

  Nu mijn moeder aan het revalideren is in een zorginstelling gaat er weer een nieuwe wereld voor mij open.  Als mantelzorgmakelaar wist ik al wel dat contact met professionals niet altijd even gemakkelijk is. Nu ben ik..

 • Val-incidenten en de gevolgen ervan

  Sinds een maand ben ik ook intensieve mantelzorger voor mijn moeder. Ook in de zin  van: ik was al mantelzorger, maar nog voornamelijk dochter. Maar na een bijna fataal val-incident in de badkamer ben ik nu een..

 • Mantelzorgmakelaar: na 10 jaar overal in Nederland

  Na een geslaagd project en de start van een post hbo-opleiding werd de mantelzorgmakelaar langzaam maar zeker een nieuw fenomeen in Nederland. In 2006 werden de eerste mantelzorgmakelaars gecertificeerd. Tien  jaar..

 • Mantelzorgtest

  Testjes zijn altijd leuk om te doen, vooral als het niet voor een diploma is. Daarom heb ik al een aantal keren de Mantelzorgtest aanbevolen. Maar waarom zou je eigenlijk een mantelzorgtest willen maken? De..

 • Mantelzorgtaken en werk combineren

  Op 30 augustus 2016 publiceerde het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) het rapport Aanbod van arbeid 2016. De overheid wil dat de arbeidsdeelname toeneemt, dat burgers meer mantelzorgtaken verrichten voor hun naasten,..

 • MantelzorgRaad nieuwe adviesvorm voor gemeente

  Een nieuwe vorm van een adviesorgaan is de MantelzorgRaad en de gemeente Roosendaal heeft de primeur. Op verzoek van deze gemeente  gaat de MantelzorgRaad informatie van mantelzorgers inzetten voor adviezen met..

 • Preventie bij risicogroepen

  Hoe kunnen we preventie-activiteiten beter inzetten voor mensen met een verhoogd risico op een chronische ziekte, zoals mensen met psychische problematiek, overgewicht en kwetsbare ouderen? Onder welke wettelijke..

 • Langer zelfstandig wonen

  Gemeenten, woningcorporaties en zorgkantoren werken steeds meer samen om langer zelfstandig wonen mogelijk te maken. Na ruim 360 gesprekken met betrokken partijen hield het Aanjaagteam Langer Zelfstandig Wonen zijn..

 • Zorgverzekering 2016: vergroting van het basispakket

  Ook in 2016 haalt minister Schippers (VWS) geen behandelingen uit het basispakket. Wel laat ze een nieuwe behandeling en een nieuw medicijn al per 1 juli 2015 voorwaardelijk toe tot het pakket. Drie nieuwe..

 • Mantelzorg is meestal vrouwenwerk

  Ik dacht altijd dat Den Haag een vooruitstrevende stad was op het gebied van mantelzorgondersteuning . Zo voerde de Hofstad enkele jaren geleden een mantelzorg-parkeervergunning in, en een kortingpas voor..

 • Cliëntondersteuning

  Vanaf 1 januari 2015 hebben mensen die een beroep doen op de Wet Langdurige Zorg (Wlz) recht op onafhankelijke cliëntondersteuning . Zorgkantoren moeten cliënten hierop wijzen en cliëntondersteuning faciliteren. Zie..

 • Mantelzorgvrees wordt waarheid 2

  Na het weekend ging ik bij mevrouw op huisbezoek om zelf te lezen waarom haar pgb was afgewezen . Achter op de brief ( de toekenningsbeschikking?) van de zorgverzekeraar stond als reden: u heeft geen bewindvoerder en..

 • Mantelzorgvrees wordt waarheid

  Vrijdag kreeg ik een noodoproep van een zorgvrager. Zij heeft al jaren een indicatie voor persoonlijke verzorging , en wordt tot volle tevredenheid verzorgd door haar echtgenoot. Dat maakt hen onafhankelijk en geeft..

 • Budgethouders centraal in aanpak problemen

  Van de overheid ontvingen wij het volgende bericht: Afspraken Per Saldo, BVKZ, SVB en VWS: budgethouders centraal in aanpak. De uitbetalingen van het pgb-trekkingsrecht door de SVB zijn op gang gekomen. Maar..

 • Zorgtriade

  Gelukkig heb ik geen idee wie de foto heeft gemaakt, of uitgekozen, die ik aantrof bij een artikel in Mezzo Actueel. Maar ik merkte wel meteen een Pavlov-raectie bij mezelf op. Het is een duidelijke situatie van niet..

 • Begrip mantelzorg wordt verder uitgehold

  En alweer lees ik een advertentie van iemand die betaalde mantelzorg aanbiedt. De bedoelingen zijn opnieuw helemaal goed, en de aanbieder is vast en zeker heel integer. Maar mantelzorg is principieel onbetaald, en kan..

 • Mantelzorgmakelaar op de Nationale Gezondheidsbeurs

  Wil jij met een fikse korting een bezoek brengen aan de achtste editie van De Nationale GezondheidsBeurs? Ben jij op zoek naar inspiratie tot een meer bewuste, verantwoorde lifestyle? Heb jij een goed voornemen..

 • Zorgverlof en arbeidstijdenregelingen worden moderner

  De Eerste Kamer heeft op 16 december unaniem ingestemd met het wetsvoorstel Modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden. De meeste maatregelen gaan vanaf 1 januari 2015 gelden en zijn bedoeld om het..

 • Pgb ook in 2015?

  Wie weet hoe het zit mag het zeggen.  Nog 2 maanden te gaan, en nog steeds is er niet veel duidelijkheid over het nieuwe zorgstelsel.  Daarom een kort resumé van wat wel duidelijk is! Pgb Een persoonsgebonden..

 • Trekkingsrecht Formulieren Terreur

  Voor budgethouders met een pgb wordt op 1-1-2015 het trekkingsrecht ingevoerd. 2014 zou een overgangsjaar zijn, en we weten al ruim een jaar dat deze verandering op komst is. Bij het VGZ Zorgkantoor Midden-Brabant..

 • Moet ik inkomsten uit het pgb doorgeven aan het UWV?

  Jarenlang heb ik vragen over mantelzorg, pgb en awbz-zorg beantwoord op de website van Gratis Adviseurs. Heel vaak worden er dezelfde vragen gesteld. Die gaven mij dan een goede aanleiding om op mijn eigen website een..

 • Romantiek ten top

  Dit jaar wordt de Dag van de Mantelzorg gevierd op maandag 10 november, met het thema “allemaal verhalen”. Als mantelzorgmakelaar ben ik al in heel wat situaties terechtgekomen die het waard zijn om..

 • Nieuwe Wmo aangenomen

  Vorige week boog de Eerste Kamer zich over de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning:  Wmo 2015 . Deze nieuwe wet vervangt de bestaande Wmo, die in 2007 van kracht werd. Sindsdien zijn gemeenten verantwoordelijk..

 • Mantelzorg-app

  De Vrije Universiteit Amsterdam, het Mantelzorgcentrum in Heiloo en de gemeente Alkmaar zijn bezig met een onderzoek naar het verlichten van de zorgtaken van mantelzorgers. De betrokken partijen onderzoeken nu of dit..

 • Door e-health betere zorg en meer eigen regie

  Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn van VWS willen dat de mogelijkheden van e-health beter worden benut. De bewindslieden zien veel nieuwe technologieën waar mensen veel baat bij kunnen..

 • Langer thuis wonen

  Het kabinet stimuleert regionale samenwerking om langer thuis te wonen. Minister  Blok (Wonen en Rijksdienst) en staatssecretaris Van Rijn (VWS) hebben de mogelijkheden in kaart gebracht om ouderen en mensen die zorg..

 • Thomashuizen

  Thomashuizen worden in de Volkskrant volkomen onterecht beticht van oneigenlijk gebruik van zorggelden, met name pgb. De aanval op pgb -houders en zorgverleners, die zich rechtstreeks door de zorgvragers laten..

 • Mantelzorgboete uitgesteld…

  Opnieuw wil ik langs deze weg graag iedereen bedanken die mij en mijn familie hartverwarmende berichten stuurde: het heeft ons enorm goed gedaan in deze spannende tijden! Deze week is mijn vader naar huis..

 • Seksueel geweld tegen kinderen

  Schokkende cijfers in het rapport “Op goede grond” van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen. De drempels om melding of aangifte te doen voor slachtoffers van seksueel..

 • Wijkverpleegkundige nieuwe stijl

  Wijkverpleegkundigen krijgen vanaf 2015 een brede rol als zorgverlener, met veel vrijheid om de zorg zelf in te richten. Dit zal geregeld worden door de betaling van de wijkverpleging door de zorgverzekeraar. De..

 • Kom ik in aanmerking voor PGB

  “Kom ik in aanmerking voor een pgb” is de vraag die mij steeds vaker wordt gesteld. Meestal volgt daar na een meer of minder schrijnend verhaal van een mantelzorger die zich in allerlei bochten wringt om..

 • Sectorplan Zorg helpt werknemers

  Door de veranderingen in de langdurige zorg verandert ook de aard van het werk in de zorg. In zorginstellingen is straks minder werk, omdat mensen langer thuis (moeten) wonen en daar de zorg en ondersteuning (hopen te..

 • Verzorgingshuizen sluiten hun deuren

  Sluiting van verzorgingshuizen was het onderwerp van een recente enquete van ActiZ, de branchevereniging van zorginstellingen. Tot nu toe heeft 12 procent van de Actiz-leden een of meerdere locaties gesloten en 34..

 • Veranderingen in de zorg

  Over minder dan 9 maanden gaat het nieuwe zorgstelsel in. Gemeenten gaan naast de huishoudelijke zorg vanaf 2015 ook begeleiding en jeugdzorg regelen. Persoonlijke verzorging en verpleging gaan naar de..

 • Positie huishoudelijk werkers kan beter

  De rechten van alfahulpen en gastouders aan huis moeten gelijk worden getrokken met die van andere werknemers. De positie van andere huishoudelijk werkers kan alleen worden verbeterd met aanzienlijke subsidies. Dit..

 • Zin omzetten in pgb

  De laatste tijd krijg ik opvallend vaak de vraag of ik kan helpen bij het laten omzetten van zorg in natura in een persoonsgebonden budget (pgb). Toevallig ben ik daarin ervaringsdeskundige, want twee jaar geleden..

 • Gemeente en mantelzorg

  Mantelzorgers vestigen hun hoop op de nieuwe gemeentebesturen. Zij willen dat gemeenten meer werk maken van het voorkomen van grotere druk op mantelzorgers, zo blijkt uit een peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel..

 • Verspilling van zorggelden door zorgkantoren

  Vanmorgen lag er weer een brief van het zorgkantoor in de bus. Een correctiebrief dit keer. Vanwege een brief die vorige week was verstuurd. Met fouten er in. Over de regels die gelden bij het pgb. Al jarenlang..

 • Kabinet vindt decentralisatie verantwoord

  Het kabinet stuurde vandaag een reactie naar de VNG over de decentralisatie van langdurige zorg en ondersteuning. Deze brief gaat in op de drie zorgpunten van gemeenten: de samenwerking tussen gemeenten en..

 • Webinar pgb verantwoorden

  Zie jij er ook zo tegen op om je pgb te verantwoorden? Of heb je misschien specifieke vragen hierover? Schrijf je dan in voor het gratis webinar “pgb verantwoorden”, dat ik op zaterdag 1 februari om..

 • Smeerolie of schroeven?

  Op 15 januari was het een druk dagje voor ons mantelzorgmakelaars. In Nijkerk organiseerde onze beroepsvereniging een bijscholing over “de toekomst van het pgb”. Alle aspecten van het persoonsgebonden..

 • Nieuwe beroepsziekte PSA

  Werkstress veroorzaakt een derde van ziekteverzuim Een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten . Daarmee is zogenoemde psychosociale arbeidsbelasting..

 • Slimme zelfgemaakte hulpmiddelen

  Naar aanleiding van een zoektocht in 2011 en 2012  naar het hedendaags erfgoed van de mantelzorg van het Museum Rotterdam brachten mantelzorgers allerlei zelfgemaakte hulpmiddelen in, en de verhalen die er bij horen…

 • Ouderenmishandeling

  Op donderdag 13 juni 2013 werd in Den Haag een congres Aanpak Ouderenmishandeling georganiseerd. Staatssecretaris Van Rijn van VWS presenteerde een nieuwe voorlichtingsfilm over ouderenmishandeling, en legde de..

 • Mantelzorg verlichten

  Op mijn vorige nieuwsbrief heb ik echt heel veel reacties gekregen! Hartelijk bedankt daarvoor! Daaruit blijkt wel dat jij mijn berichten weet te waarderen! ..

 • Mantelzorger van dementerende heeft behoefte aan steun

  De vergrijzing van de bevolking zal ook leiden tot een toename van het aantal mensen dat lijdt aan dementie. Naar verwachting zal er echter geen ruimer aanbod aan professionele zorg worden gecreëerd. De zorg zal..

 • Mantelzorg als reden om een baan te weigeren

  Pas geleden kreeg ik de volgende vraag: Ik ben enig kind, en woon vlak bij mijn ouders. Eén van mijn ouders is chronisch ziek en heeft een pgb. Omdat ik werkeloos ben kan ik vaak bij hen zijn, en ik help intensief mee..

 • Pgb aanvragen in de wmo

  Ik heb al meer dan 10 jaar een huishoudelijke hulp voor 4,5 uur per week. Mijn hulp, die die ik al acht jaar heb, wordt overgeplaatst naar een ander adres vanwege een reorganisatie. Kan ik een pgb aanvragen zodat ik..

 • Zorgkosten als aftrekpost bij belastingaangifte 2012

  Zit jij ook zo aan te hikken tegen je belastingaangifte 2012? Alsof dat jaar nog niet ingewikkeld genoeg was als  je met zorg te maken hebt.  Nu is dat jaar voorbij en moet je je er weer in verdiepen. Toch kan dat..

 • Mantelzorg en werk

  Speciaal voor het ondersteunen van werkende mantelzorgers werd 7 jaar geleden al de mantelzorgmakelaar uitgevonden. Mantelzorgmakelaars nemen regeltaken over van mantelzorgers. Inmiddels zijn er zo’n 32 van deze..

 • Mantelzorgvriendelijke zorgverzekering

  Heeft u al overwogen om te veranderen van zorgverzekeraar? De prijs van de basis- en aanvullende zorgverzekering is natuurlijk best belangrijk, en daar wordt ook fanatiek mee geworven. Maar het kan voor mantelzorgers..

 • Loslaten

  Mantelzorgers kunnen blijven streven naar perfectionisme . Ik heb het zelf in de afgelopen periode aan den lijve ondervonden: mijn zus verhuisde van een AWBZ-instelling naar een Thomashuis, en daarvoor moest het..

 • Agenda voor de zorg

  ActiZ, CSO, GGD, GGZ, KNMG, LHV, LVG, NPCF, NFU, NVZ, OMS, VGN, V&VN en ZN. Zij noemen zichzelf “de zorgpartijen”, en zijn de opstellers van de Agenda van de zorg . Deze vertegenwoordigers van..

 • Hormoonverstoorders en gezondheidseffecten

  Vandaag heeft de organisatie WECF – een internationaal netwerk van vrouwen en milieuorganisaties voor een duurzame toekomst – in een brief aan de kabinetsformateurs en aan de leden van de nieuwe Tweede Kamer..

 • VVD wint de verkiezingen…

  Wat was het spannend tot in de kleine uurtjes! Uiteindelijk wint de zittende premier de verkiezing. Familycare Support feliciteert zowel Mark Rutte als Diederik Samsom met de behaalde geweldige resultaten. De vraag..

 • Eigen bijdrage in de ggz

  Voor GGZ cliënten geldt misschien nog wel meer dan voor anderen dat er verschillende geldstromen en eigen betalingen door elkaar lopen. Hoe de geldstromen lopen en moeten lopen is niet altijd even duidelijk voor..

 • Bijzondere bijstand voor zorgkosten makkelijker aanvragen

  Om meerkosten als gevolg van handicap of ziekte vergoed te krijgen, moeten die meerkosten bijna altijd worden aangetoond. Dat is vaak ingewikkeld. Om extra kosten goed in kaart te brengen heeft het Nibud op verzoek..

 • Zzp-er mag zorg in natura leveren in 2013

  Vanaf 1 januari 2013 kunnen cliënten, die een beroep doen op AWBZ-zorg in natura,  desgewenst kiezen voor een zelfstandige zonder personeel (zzp-er). Vanaf 1 oktober 2012 kunnen zzp-ers rechtstreeks met een..

 • Mantelzorg Stemwijzer

  Op 12 september worden er verkiezingen gehouden voor de Tweede Kamer. De uitslag van de verkiezingen zal gevolgen hebben voor alle Nederlanders. Veel zorgvragers en mantelzorgers houden hun hart vast voor de..

 • Mantelzorger Kracht of last

  Drie HBO-studenten onderzochten voor hun afstuderen in hoeverre in (twee gelderse) ziekenhuizen mantelzorgondersteuning wordt gegeven door ziekenhuis-verpleegkundigen. In de samenvatting van hun werkstuk lees ik, tot..

 • Meldactie AWBZ-zorg

  Meldactie Zuinig met AWBZ-Zorg Patiëntenfederatie NPCF onderzoekt met een een  meldactie  of AWBZ-zorg, hulpmiddelen en woningaanpassingen volgens patiënten efficiënter ingezet kunnen worden. De meldactie bevat..

 • Kwetsbare mantelzorgers

  Hoe onverantwoord kunnen zorgaanbieders te werk gaan? Op 20 juni werd een zorginstelling in Beverwijk door staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) gesloten , op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg..

 • 5 mei beVRIJdingsdag

  Vandaag is het vijf mei, en op deze dag vieren we dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetting en onderdrukking, die vijf jaar duurde. Ieder jaar opnieuw ben ik onder de indruk van de verhalen die 4 mei,..

 • Dag van de Lach

  2 mei is de Dag van de Lach. Tien jaar geleden bedacht de Indiase lachdokter Madan Kataria deze dag. Maar waarom zou je alleen op 2 mei lachen? Gewetensvraagje: Hoeveel redenen heb jij vandaag om te lachen? ..

 • Mantelzorg en werk combineren

  Veel mantelzorgers hebben naast de zorg thuis ook nog een betaalde baan. Of omgekeerd: veel werknemers hebben naast hun baan ook mantelzorgtaken thuis. Zij worden daarom wel werkende mantelzorgers genoemd, om hen..

 • Geen inkomensgrens in de wmo

  Gemeenten die naast de regeling voor de eigen bijdrager ook een inkomensgrens  hanteren binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) moeten daarmee stoppen. Dat betekent dat gemeenten geen inkomenstoets mogen..