Page content

Mantelzorgwaardering

Mantelzorgwaardering is de nieuwe naam voor het mantelzorgcompliment. Het Rijk bood mensen met een zorgindicatie tot en met 2014 de mogelijkheid om hun mantelzorgers, onder duidelijke en algemeen geldende voorwaarden, jaarlijks  een geldbedrag van (in totaal maximaal) 200 euro te schenken. Dit bedrag heette het mantelzorgcompliment.

Sinds 1-1-2015 moeten gemeenten de waardering van mantelzorgers uitvoeren. Zij krijgen hiervoor geld van de overheid. Maar ze zijn, wonderlijk genoeg,  niet verplicht dit geld ook aan mantelzorgwaardering te besteden.

Alle gemeenten bepalen nu zelf op welke wijze zij de mantelzorgers van hun inwoners waarderen: met een geldbedrag, een Dag van de Mantelzorg, een mantelzorgpas voor korting op sommige producten, of op een andere manier. Informatie over de mantelzorgwaardering kan je inwinnen bij de Wmo-afdeling van de betreffende gemeente.

 

Comment Section

3 reacties op “Mantelzorgwaardering


Door minne walstra op 28 december 2017

mijn ouders passen om de week de hele week op mijn kinderen omdat ik vrachtwagen chauffeur ben en de hele week van huis ben ,en mijn kinderen zijn nu 9 en 12 jaar. sinds 2010 na het overlijden van mijn vrouw zijn mijn ouders al op mijn kinderen aan het op passen.
nu heb ik gehoord dat mijn ouders een vergoeding kunnen krijgen van de gemeente, omdat zij ook mantelzorg doen.
hoe kom ik bij het formulier om dat in te vullen.


Door Freke Schoemaker op 29 december 2017

Beste Minne,
als je kinderen geen extra zorgvraag hebben zijn jouw ouders geen mantelzorgers maar oppas-grootouders; dat geeft hen geen recht op een mantelzorgwaardering. Daarvoor moet echt sprake zijn van een zorgvraag, die aantoonbaar is doordat (één van de) kinderen een indi catie hebben voor zorg van wmo, zorgverzekering of welt langdurige zorg. De mantelzorgwaardering kan je voor je ouders aanvragen bij de gmeente ( wmo) of bij het steunpunt mantelzorg in jouw gemeente.


Door Freke Schoemaker op 29 december 2017

Beste Minne,
als je kinderen geen extra zorgvraag hebben zijn jouw ouders geen mantelzorgers maar oppas-grootouders; dat geeft hen geen recht op een mantelzorgwaardering. Daarvoor moet echt sprake zijn van een zorgvraag, die aantoonbaar is doordat (één van de) kinderen een indicatie hebben voor zorg van wmo, zorgverzekering of wet langdurige zorg. De mantelzorgwaardering kan je voor je ouders aanvragen bij de gemeente ( wmo) of bij het steunpunt mantelzorg in jouw gemeente.

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.