Page content

Mantelzorgers bij de huisarts

De huisarts vraagt zelden aan mantelzorgers hoe het met ze gaat. Meestal gaat alle aandacht uit naar de patiënt: de zorgvrager. Mantelzorgers praten niet gemakkelijk over hun eigen zorgen en problemen, ook niet met de huisarts. Ze vinden het vaak lastig om hulp te vragen. Maar de huisarts is wel de eerstelijns hulpverlener die het makkelijkst met mantelzorgers in contact komt.

http://www.youtube.com/watch?v=sNsJV5ti9nE

Alle huisartsen hebben via de Landelijke Huisartsen Vereniging  (LHV) een boekje ontvangen over het ondersteunen van mantelzorgers. Zij kunnen vragen of de mantelzorgers het nog aan kunnen, en of er hulp of ondersteuning nodig is.

Als mantelzorger kan je zelf ook bij de huisarts aangeven als je ergens mee zit. Dat kunnen lichamelijke klachten zijn, bijvoorbeeld rugklachten, hoofdpijn of vermoeidheid. Of je kunt als mantelzorger psychische klachten hebben. Dat kan worden veroorzaakt door de voortdurende geestelijke belasting van de zorg en verantwoordelijkheid voor jouw zorgvrager.

De huisarts kan je adviseren of doorverwijzen naar een instantie die mantelzorgers helpt. In steeds meer gevallen kan dat ook een mantelzorgmakelaar zijn. Helaas weten nog steeds weinig huisartsen dat mantelzorgmakelaars bestaan en wat ze doen.

Kijk eens op de website van de beroepsvereniging van mantelzorgmakelaars www.bmzm.nl voor vestigingsplaatsen van mantelzorgmakelaars, en breng gerust de mantelzorgmakelaar in jouw regio onder de aandacht van jouw huisarts. Je kunt promotiemateriaal opvragen bij Familycare Support.